“Kleinschalig, creatief en bedreven in out-of-the-box denken.”

Mariska van den Akker

Als je niks probeert kun je veel moois missen

Op een prachtige locatie in het Schuttersbosch vind je stichting Pertoeti: een kleinschalige dag- en logeeropvang voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Opgericht in 2004 door twee moeders van kinderen met een ernstig verstandelijke beperking. De lijntjes zijn hier kort en de organisatie is transparant. We hebben een gesprek met Mariska van den Akker, één van de bevlogen oprichters van Pertoeti.

13-03-2023/Yvonne Keijsers en Lisette Weekers

De cliënten die hier komen wonen thuis, bij hun ouders. “Op dit moment wordt Pertoeti door 18 cliënten bezocht, verdeeld over 2 groepen dagbesteding, logeren, buitenschoolse opvang en ambulante begeleiding. De zorg wordt betaald vanuit PGB. Onze club bestaat uit betaalde krachten en vrijwilligers.”

Afbeelding 1

Pertoeti is kleinschalig, creatief en bedreven in het “out of the box” denken. “Wij denken in mogelijkheden. Het is een manier van denken, ónze manier van denken, wat ook in corona-tijd zijn vruchten afwierp. Zo hielp Bavaria met het leveren van desinfectie middel en was Picnic wél bereid de boodschappen te leveren. Toen we in het oude zwembad niet meer terecht konden, vonden we in Someren een klein zwembad waar onze cliënten tijdens Corona, volgens de toen geldende landelijke regels, wél welkom waren. Picnic is nu nog steeds de leverancier en we zwemmen nog steeds in Someren. Elkaar verder helpen noemen we dat!”

“Zo creatief als we in Corona-tijd dachten over oplossingen, zo creatief denken we ook over het werven van vrijwilligers. Een andere taal is geen probleem, expats en mensen uit andere culturen zijn van harte welkom. Vrijwel de meeste cliënten kunnen zelf niet praten en gebleken is dat een andere taal voor hen geen probleem is. De activiteiten die we samen doen zijn op belevingsniveau.

Afbeelding 2a

We staan open voor alle vrijwilligers, Nederlands of Engels spreken is handig maar zeker niet noodzakelijk. De non-verbale taal en de houding van vrijwilligers is belangrijk. Daarnaast maken we veel gebruik van gebaren, afbeeldingen en pictogrammen. Dat kan voor een vrijwilliger ook een goede manier zijn om onze taal te leren.

Soms oefenen we zelfs met Engelse of Chinese woordenschat. Zo maken vrijwilligers, personeel en cliënten elkaars wereld groter! Ook zijn er allerlei werkzaamheden te doen waarbij een andere taal geen barrière vormt. Zoals werken in de tuin, huishoudelijke klusjes en begeleiden bij uitstapjes van cliënten.”

Professionals begeleiden de vrijwilligers bij Pertoeti . “We vinden het belangrijk om ook buiten Pertoeti dingen te ondernemen. Samen boodschappen doen, wandelen in het bos dichtbij, elke week zwemmen. We vieren samen Kerst en met Carnaval trekken we rond in de wijk met onze zelfgemaakte carnavalswagen.”

Denken in mogelijkheden, ervaring en expertise van vrijwilligers inzetten binnen Pertoeti. “Zoals van de mogelijke vrijwilliger die eerder werkte bij de Prehistorische boerderij. Toen werd het idee geboren om met z’n allen hout te sprokkelen om vuur te maken op een oeroude manier. Dit gaan we zeker uitproberen.

Afbeelding 3

Ook kunnen we vrijwilligers bijvoorbeeld inzetten, uiteraard na overleg, voor ondersteuning ICT, het maken van spelmateriaal en voor individuele klussen.

Alle vrijwilligers zijn welkom en samen kunnen we kijken wat bij je past. Als je met de cliënten wilt werken moet je bijvoorbeeld wel in een team willen werken en aangestuurd willen worden door een beroepskracht. Voor de cliënten is het dan goed als je op vaste tijden komt. Zo wennen jullie aan elkaar en wordt continuïteit geboden.

Maar, zoals eerder gezegd: er zijn ook genoeg andere klussen, als je er voor open staat kunnen wij van Pertoeti van alles voor je bedenken. Kom eens kennismaken, een keertje kijken of wat uurtjes meedraaien. Er is veel mogelijk, bijvoorbeeld iets dat aansluit bij je eigen interesses. We willen het beste voor onze cliënten, als je niks probeert kun je veel moois missen.

Kom kijken of het bij je past. Iedereen welkom!”