Inschrijven

Het verhaal van...

Eindhoven vertelt

Wie zijn de vrijwilligers van Eindhoven? Wat voor werk doen ze? Wat zijn hun drijfveren? Wat levert het hen en anderen op? Lees hun verhalen en laat je inspireren. Zelf ook iets doen? Schrijf je direct in.

Vrijwilligerswerk is geluk

Van vrijwilligerswerk wordt je gelukkig!
Luister naar de verhalen van deze vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk in een familiaire omgeving

Rijd je over de Geldropseweg, gloort daar ineens een prachtig kasteeltje. Dat is De Burgh, ook wel De Burgh van barmhartigheid genoemd.
Vroeger verleenden de Zusters van Barmhartigheid hier nazorg aan psychiatrische patiënten.
Lees meer

Kleine kastjes, groot (lees) plezier!

Op verschillende plekken in Eindhoven staan kleine kastjes met boeken. Soms staan ze in scholen of in een wachtkamer, soms hangen ze aan de gevel van een huis of staan ze ergens op de stoep. Het zijn minibibliotheken of Kinderzwerfboekstations. Het verschil? Dat is meestal niet zo groot, bij een minibieb is het vaak zo dat je een boek meeneemt en na het lezen weer terug moet zetten of er een ander boek voor in de plaats moet zetten (give a book, take a book). Kinderzwerfboekstations werken vaak zonder zo’n verplichting.
Lees meer

Vriendelijkheid is heel belangrijk!

Clara werkt al ruim 5 jaar met veel plezier bij De Witte Raaf als planner. Clara: “Ik ben 2 dagdelen per week het aanspreekpunt voor leden, chauffeurs en bijrijders. Als eerste aanspreekpunt is vriendelijkheid erg belangrijk. Ik vind het leuk om voor leden ritten te boeken en op deze manier mensen te helpen”.
Lees meer

Jezelf gelukkig maken bij de Living City

100 mensen per jaar gelukkig maken, dat is het volgende doel, zegt een enthousiast vertellende Ron. De living city is de plek waar dit mogelijk gemaakt wordt.

Maar hoe maak je een mens gelukkig? Of is het zo dat de mens zichzelf gelukkig kan maken?

Ron en Etiën geven het antwoord.
Lees meer

‘Mijn maatje is als een vriend voor mij’

Jawid en Martin

Door het maatjesproject Humanitas Jeugdsupport in Eindhoven leerde Jawid zijn maatje Martin (29) kennen. “We ondersteunen jongeren die in hun nog jonge leven al veel hebben meegemaakt”, vertelt coördinator Pieter Driessen. “Een aantal jaren geleden zijn we begonnen om ook maatjes te koppelen aan jonge vluchtelingen. Jaarlijks koppelen we tien jonge vluchtelingen aan een passend maatje.”
Lees meer

Jongeren aan het woord!

Deze week, 8 tot 12 april, zijn er 120 leerlingen van het Aloysius De Roosten op maatschappelijke stage bij verschillende organisaties. We doen dit omdat we dan kunnen kijken hoe het er bij een aantal organisaties aan toe gaat.
Wij, Jinte, Lara en Lotte, zitten bij de organisatie Eindhoven Doet. Eindhoven Doet zet zich in voor vrijwilligerswerk. We hebben interviews afgenomen bij andere leerlingen die hun maatschappelijke stage doen.
Lees meer

Vrijwilligerswerk is leuk en leerzaam, je doet het niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. Dat zeggen we niet alleen bij Eindhoven Doet, dat vinden we ook echt! Dus, zijn we op 16 maart gaan helpen bij Centrum voor Musical.
Lees meer

Sjef vertelt

Sjef werkt al jaren als vrijwilliger bij De Witte Raaf. Hij vertelt dat hij na zijn pensioen op zoek was naar een zinvolle dagbesteding.  Een kennis attendeerde hem op De Witte Raaf. Sjef werkt als chauffeur bij De Witte Raaf. Autorijden is zijn passie.
Lees meer

Sjef en Jos

Christine Tops over wijkcentrum de Dommel

Christine Tops

‘Werken bij Wijkcentrum de Dommel, liggend in de voormalige ‘krachtwijk’ de Bennekel voelt als een warm bad’.
Zo steekt Christine van wal. ’De manier waarop ik drie jaar geleden ontvangen werd, voelde zo goed dat ik meteen enthousiast was’.
Christine is een creatief mens. Ze knutselt, mozaiëkt en frutselt heel wat af.
Iemand van haar vorige werk als overblijfmoeder vroeg haar of ze haar creativiteit hier niet in zou willen zetten.
Lees meer

Harry was verslaafd. Nu is hij hersteld, én vrijwilliger bij Novadic-Kentron (NK).

Het project ‘Samen Herstellen’ is de plek waar Harry werkt.
Te midden in deze grote instelling voor verslavingszorg met vele teams is Samen Herstellen een project dat gedraaid wordt door ervaringsdeskundigen.
Lees meer

Haeey
Harry van de Vorst

Werken voor de Rotaract is naast gezellig en goed-doen ook leerzaam

Foto van Etienne Baghuis
Etienne Baghuis

Etienne Baghuis (25) is vrijwilliger bij Rotaract Eindhoven. Rotaract is een vereniging die lang geleden ontstaan is  en tevens het jongere broertje van de zogenaamde Rotary Club. Jonger, omdat deze club bedoeld is voor mensen tussen de 18 en 35 jaar.

Het doel van de Rotaract is om gezamenlijk activiteiten te organiseren om de medemens een leuke dag te bezorgen.
Lees meer

“Volunteering is a good way to get yourself out there.”

We know a lot of expat partner can feel lonely in a new country. Not Kate, she volunteers!

Meet Kate, she recruits and manages volunteers for Manifestations 2018, a free exhibit occurring during Dutch Design Week. She has also volunteered at Stadsakkers and has an interview to volunteer at Vitalis. A very active lady from the United States who moved to Eindhoven 11 months ago for her husband’s work at Philips.
Read more...

 

Kate Adamson

Met pensioen: en dan?

In gesprek met Jan Vlaanderen

Ik ben een geboren Amsterdammer, al lang in Eindhoven, en ging na een leuke loopbaan met pensioen. Ik verveelde me niet, ik heb een fijne familie, maar er ontbrak iets. Toen kwam ik in contact met Tom van Campen, die gegrepen was door het probleem van de eenzaamheid onder ouderen. In zijn lange ervaring als vrijwilliger had hij, samen met Monique Mentens en Joep Wijsbek, POWER ontdekt.
Lees meer

Stichting Speelcadeau: ‘Wij maken kinderen blij’

“Een tweede leven voor Speelgoed”

José van de Ven (63) is een van de vrijwilligers bij de Stichting Speelcadeau.
Speelcadeau verstrekt opgeknapt (gebruikt) speelgoed aan kinderen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben. Kinderen die in aanmerking komen mogen, met een verwijsbrief, twee keer per jaar iets uitzoeken in de winkel van Stichting Speelcadeau.
Lees meer

“Een jaar een maatje zijn voor Stijn heeft voor mij ook mijn ogen geopend”

Natalie Meyer

Natalie Meyer (35) is een van de 450 vrijwilligers bij Humanitas Eindhoven. Ze was maatje van Stijn (18) bij Jeugdsupport, één van de activiteiten die vallen binnen het Humanitas thema ‘Opgroeien’.

Een jaar een maatje zijn voor iemand was erg spannend voor mij. Er gingen allerlei vragen door me heen, de belangrijkste was of ik dit wel zou kunnen. Ik besloot er met een open blik in te stappen, geen verwachtingen, geen oordelen, gewoon zien hoe het loopt. Dat heeft de vriendschap gebracht waartoe het nu heeft geleid.
Lees meer

Vrijwilligerswerk helpt je echt verder.

Patricia (25) studeerde een aantal jaren geleden aan de HBO opleiding International business and languages en ontdekte gaande weg haar studie dat haar hart toch ergens anders lag. Onder andere vrijwilligerswerk heeft haar gebracht naar de studie en stage waar ze nu met veel plezier mee bezig is. 
Lees meer

Patricia aan het werk

Stichting Kindia levert vrijwilligers voor Marathon Eindhoven

Zondag 9 oktober vond de 33e editie van Marathon Eindhoven plaats. Van heinde en verre kwamen er weer hardlopers op af. Aan het evenement werken door het jaar heen drie vaste krachten en 80 vrijwilligers. Op de dag zelf zijn er zo’n 300 studenten van Fontys aan de slag, 100 individuele vrijwilligers en 600 vrijwilligers in groepsverband. Ronald van den Hurk, eventmanager van de marathon vertelt over één van de maatregelen die getroffen is om het evenement te kunnen draaien: vrijwilligers in groepsverband. 
Lees meer

Handwerken als verbindende factor

“Stitch 'n Bitch: Samen maken we er iets leuks van”

We ontmoeten elkaar, praten over alles wat je maar kunt bedenken, breien, haken, origami, borduren samen, inspireren elkaar en doen mee aan leuke evenementen. Maar als je druk bent met je werk of gewoon geen zin hebt, kom je lekker niet.
Lees meer

NL doet 2018

Foto NL Doet 2018

Op 9 en 10 maart hebben veel Eindhovenaren een dagje vrijwilligerswerk gedaan tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Vrijwillige medewerkers van het pop-up persbureau van Eindhoven Doet bezochten de klussen bij Stichting Jong Nederland Rapenland, Bdo Peppelrode, Stadstuin de Bergen, Blokhut Iriswijk, wijkcentrum de Dommel, Archipel Ekelhof, Boemenwoud Woensel West, Eindhoven atletiek, Scouting Stratum, Wijkcentrum 't Slot, Stichting Speelcadeau, Lego voor Nepal, Prehistorisch dorp, Vitalis Berckelhof, Vitalis Theresia, Plogging, Stichting groendomein Wasven en tennisvereniging Volley.
Lees en bekijk hier alle verhalen

Taalcoach bij Meedoen in de Wijken

Bij ‘Meedoen in de Wijken’ werken 145 vrijwilligers om anderstaligen Nederlands te leren en te helpen participeren. In 2016 heeft Meedoen in de Wijken 442 taal- en participatietrajecten ondersteund. De organisatie groeit, want de behoefte is groot. Lees meer.

Werktuin040

Voor werkende of studerende ouders met kinderen onder de vier is het puzzelen om zorg en werk te combineren. Moet je kind naar de opvang zodat je iets voor jezelf kunt doen? Anja Wasser wilde niet  kiezen tussen haarzelf en haar kinderen. Ze bedacht Werktuin 040: hier kunnen ouders werken, terwijl de kinderen samen spelen. Lees meer.

Stichting Straatkat


Stichting Straatkat, opgericht door Olga Schouten, heeft als doelstelling om op een diervriendelijke manier het aantal verwilderde huiskatten terug te brengen en zwerfkatten beheersbaar te houden. Zo wordt dierenleed en overlast voor mensen teruggebracht.
Lees meer

Humanitas biedt een steuntje in de rug

Bij Humanitas Eindhoven werken jaarlijks 525 goed getrainde vrijwilligers met mensen die het even niet in hun eentje redden. Ze geven net dat steuntje in de rug, waardoor mensen weer in staat zijn hun leven op te pakken of tegenslagen te overwinnen.
Lees meer

Inloophuis de Eik helpt mensen verder

Inloophuis de Eik is er voor mensen met kanker en hun naasten. Er werken zo’n 100 vrijwilligers; gastvrouwen, gastheren, professioneel geschoolde docenten, bestuursleden en klusjesmensen zetten zich vol enthousiasme geheel belangeloos in voor de gasten.
Lees meer